Om sunt şi trăiesc
Mi-am găsit a mea menire
Şi de-aia grădinăresc.

luni, 20 iunie 2011

O vizită la Krameterhof

Ferma lui Sepp Holzer se întinde de până la o altitudine de 1800 m deasupra nivelului mării. Spre surprinderea noastră, încă mai erau petice de zăpadă, totuşi plantele începuseră să înflorească. În fine, ne aflam dincolo de porţile mult aşteptatului paradis. Întâlnirea cu Sepp Holzer a fost plăcută şi plină de căldură. La altitudinea de 1100m deasupra nivelului mării,unde temperatura medie anuala este de 4 grade Celsius, rododendronii şi o mulţime de alte flori, alături de tufişuri şi pomi fructiferi erau deja plini de flori. Toate acestea mulţumită microclimatului pe care Sepp Holzer l-a creat folosind un sistem de lacuri, pietre şi straturi înalţate alcătuite din trunchiuri şi crengi de copaci, acoperite cu sol fertil – toate aranjate în aşa fel încât să formeze aşa numitele „capcane de căldură.”

Primul şi cel mai important lucru pe care l-am învăţat de la Sepp Holzer este că, atunci când amenajaţi un teren trebuie să aprovizionaţi acel teren cu o sursă de apă. Sepp Holzer a spus că apă se găseşte peste tot, trebuie doar să o găsim. La început, el a apelat la un specialist pentru a găsi apa, apoi, în timp, a învăţat să o găsească singur.

Al doilea lucru este să protejaţi terenul de vânt, prin crearea unor garduri vii şi a straturilor înalţate mari.

Trei: creaţi o cât mai mare varietate de plante şi animale (inclusiv plante otrăvitoare). De peste tot din împrejurimi, el a adus furnici de lemn în terenul său, pentru că ele le consideră medicii pădurii. Holzer crează, după cum singur spune, „păduri hrănitoare” – unde pomii fructiferi şi tufişurile cu fructe comestibile cresc în simbioză cu coniferele, foioasele şi plantele ornamentale. Sepp Holzer e de părere că viitorul întregii planete depinde de acest tip de păduri, de vreme ce, pe lângă faptul că asigură aer curat şi sol sănătos, ele sunt capabile să elimine problema foametei.

Patru: cu cât parcela e mai mare, cu atât e nevoie de mai puţină muncă. Holzer nu mai e nevoit să facă aproape nimic, în timp ce valoarea fermei sale creşte spontan, deoarece natura este generoasă. Valoarea fiecărui pom plantat în urmă cu zece ani a crescut de zeci sau poate de sute de ori pana acum. Ce e mai important este că majoritatea acestor pomi se reproduc singuri, fără nici un ajutor din partea omului, sporind posibilităţile sale de câştig.

Cinci: motto-ul sau este: „efort minim, efect maxim.” Acum, proprietatea sa este un sistem auto-suficient ce se auto-crează în continuare. Veniturile sale sunt impresionante, la fel şi valoarea fermei sale. Aceste venituri provin din vânzarea de seminţe, răsaduri, peşte, ciuperci, nuci, fructe, legume şi, bineînţeles din seminarii. Mai mult, nu are nevoie să muncească pentru a-şi recolta produsele. Sunt mereu destul oameni doritori să recolteze produsele sale magnifice, ecologice şi curate şi, pentru a a avea aceste produse platesc mult mai mult decât pentru produsele pe care le-ar putea găsi în reţelele comerciale obişnuite.

Şase: încercaţi cât mai mult posibil să planaţi toate plantele folosind seminţe şi creaţi condiţii cât mai aproape de cele naturale: de exemplu, stratificarea seminţelor în frigider sau în zăpadă. El a plantat foarte mulţi copaci în acest mod şi chiar ne-a arătat un minunat brad de 15 ani vechime crescut din semânţă. O pădure de cedri siberieni şi alte tipuri de cedri cu fructe comestibile creşte pe terenul său. El recomandă plantarea răsadurilor în sol sărac (în acelaşi tip de sol ca în grădină) – în nici un caz în humus, deoarece plantele care încolţesc în condiţii mai favorabile se vor adapta mai greu la condiţiile naturale ulterioare şi se vor îmbolnăvi mai uşor.

Şapte: nu tăiaţi pomii fructiferi. Sepp Holzer crede că acest lucru este o muncă inutilă, iar lui nu-i place să muncească inutil. În plus, pomii devin dependeţi de această procedură şi de intervenţia omului, devin slabi şi mai puţin viguroşi. Tăierea pomilor este indicată doar în cazul în care pomul e bolnav.

Opt: nu udaţi pomii când îi transplantaţi, plantaţi-i direct în pământul pe care il aveti la dispozitie, indiferent cat e de sărac, fără nici un fel de fertilizator, nici măcar natural. Sepp Holzer foloseşte o metodă interesantă pentru a transplanta pomi mari şi tufişuri sau pomi mici in afara sezonului de plantare. El numeşte această metodă – metoda de şoc. Pe scurt, când pomul sau tufişul pe care dorim să-l transplantăm are slabe şanse să se prindă (fie e prea mare, fie are deja frunze şi flori), Holzer înconjoară rădăcinile acestora cu un sac de iută umed şi amplasează pomul în aşa fel încât rădăcinile să fie în umbră iar crengile în plin soare. Când pomii îşi pierd frunzele (de obicei e de ajuns o singură zi), sunt gata să fie plantaţi. Nici înainte, nici dupa plantare, nu e nevoie de udare. Singura protectie împotriva uscaciunii este un strat gros de mulci în jurul rădăcinii. Pomii astfel transplantati se prind 100%.

Nouă: folosiţi la maxim abilităţile naturale ale animalelor pe care le creşteţi, pentru a va ajuta în întreţinerea fermei. De exemplu, el utilizează însuşirea naturală a porcilor de ascurma după hrană petru a răscoli şi afâna pământul acolo unde are el nevoie, semănând mazăre şi porumb în zonele respective.

Zece: nu copiaţi orbeşte pe nimeni, nici măcar pe el. Folosiţi-vă propria minte pentru a gândi şi pentru a observa natura. Unul din lucrurile pe care Sepp Holzer le repetă foarte des celor ce-l vizitează este:

„Omul nu poate perfecţiona ceea ce este deja perfect, noi trebuie doar să învăţăm să folosim natura cu înţelepciune.”

Din acest motiv, ori de câte ori apare o problemă cu plantele, animalele sau chiar cu solul, el încearcă să-şi imagineze cum se simte acea plantă sau animal… dacă se simte bine, ce nu funcţioneză… ce lipseşte, ce i-ar place acelei fiinţe… Iar răspunsul vine de la sine… şi ceea ce e mai important, este răspunsul corect. Dacă diagnosticul este făcut cum trebuie, atunci şi rezolvarea va fi una potrivită.
 

Sursa: Posted by Ecogradinar on April 21st, 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu