Om sunt şi trăiesc
Mi-am găsit a mea menire
Şi de-aia grădinăresc.

luni, 20 iunie 2011

Gradinile verticale

Plantele sunt cele care purifica aerul, anihileaza efectul negativ al noxelor, alunga stresul si ne aduc un plus de vitalitate.

Gradinile verticale reprezinta o extraordinara oportunitate de a trai inconjurati de plante verzi atat in spatiile publice, cat si in caminele noastre.

Preocupati de gasirea unor noi solutii de armonizare a naturii si a mediului inconjurator cu interiorul cladirilor, specialistii din domeniu au pus la punct un concept inovator, denumit sugestiv „Gradini verticale”. Practic, avem astfel ocazia sa ne bucuram de parcuri private, mobile, usor de intretinut, de care putem beneficia fiecare dintre noi.

Conceptul este relativ simplu - un sistem modular de recipiente vegetale verticale ce prezinta in mod deosebit frumusetea plantelor atat la interior cat si la exterior pe garduri, pereti sau alte suprafete verticale.
 
Gradinile verticale permit oamenilor sa recreeze suprafetele verticale verzi pe care le vedem in natura si sunt un mod natural de a da viata peretilor goi din jurul nostru.

Beneficiile pentru corpul uman sunt nenumarate si acesta este un motiv intemeiat pentru care ar trebui atent analizat acest concept si folosit cu incredere atat in spatiile publice, cat si in cele private.

Cercetarile de specialitate au aratat ca spatiile interioare cu gradini verticale contin cu
pana la 50-60% mai putine boli transmisibile prin aer si bacterii de camere decat in spatiile fara plante, procente deloc de neglijat. 

Gradinile verticale actioneaza in doua feluri pentru purificarea aerului interior contaminat de bacterii in doua feluri. Pe de o parte absorb poluanti din atmosfera in frunzele lor si transmit toxinele la radacina, unde acestea sunt transformate intr-o sursa de hrana pentru plante, eliminand in schimb oxigenul pur, atat de necesar spatiului interior.

Exista mai multe tipuri de plante ce pot fi folosite in acest sistem, in functie de zona in care sunt amplasate, de recipient si, mai ales, daca sunt folosite pentru interior sau pentru exterior.

Plantele recomandate pentru incaperi cu lumina redusa sunt Dracaena Marginata, Chamaedorea Elegans, Aspidistra Elatior, Nephrolepsis Exaltata 'Bostoniensis', Spathiphyllum.
 In schimb, pentru incaperi cu multa lumina se folosesc de preferinta Filifera Agave, Aristata Aloe, Yucca Pitica, Kalanchoe.
 
Pentru partea decorativa, in care imaginatiei ii sunt deschise portile, intr-un spatiu dat se folosesc plante cu frunze de genul Chlorophytum Comosum, Nephrolepis Exaltata, Dieffenbachia, Aglaonema Crispum, Codiaeum Varigeatum.

La interioare se utilizeaza in special plante pentru purificarea aerului, de exemplu Areca Palm, Sanseveria, Epipremnum.

Astfel, oferta este vasta, iar rezultatele sunt pe masura, construindu-se aranjamente spectaculoase, incantatoare, ce aduc nenumarate beneficii asupra organismului uman. Imbunatatirea starii emotionale, echilibrarea tensiunii arteriale, armonizarea respiratiei si a pulsului sunt doar cateva dintre motivele pentru care ar trebui sa folosim aceste solutii de amenajare.

Gradinile verticale isi gasesc locul si utilitatea in absolut fiecare zona a unei locuinte, fiind pretabile tuturor suprafetelor.

Terasele reprezinta zona ideala pentru a crea o gradina verticala ampla, luxurianta, cu plante mari si dese care iubesc soarele, construind o zona de intimitate maxima, in care fiecare isi poate regla balanta gandurilor.

La interior, in ariile de relaxare si odihna precum dormitorul, o gradina verticala este o uzina vie cu plante ce absorb CO2 si elimina oxigenul atat de necesar unui somn linistitor, o armonizare a organismului.

In bucatarie, arta culinara se afla la inaltime, o gradina verticala fiind sursa ideala pentru ingrediente proaspete, si se spune ca multi bucatari cresc aici plante aromatice si legume mici pentru a avea ingrediente naturale si proaspete mereu la indemana, sursa unor retete miraculoase pentru sublimarea gustului rafinat.

Fatadele cladirilor sunt imbracate in suprafete verzi, extrem de atragatoare. Sistemul modular permite cresterea unui numar mare de plante pe arii practic neutilizate, ce reprezinta un fundal ideal pentru mai multe tipuri de amenajari.

Sursa:
http://www.casamea.ro/lifestyle/noutati/brand/gradinile-verticale-natura-la-ea-acasa-2219 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu