Om sunt şi trăiesc
Mi-am găsit a mea menire
Şi de-aia grădinăresc.

vineri, 17 iunie 2011

Casa in copac

Ti-ai dori un loc unde sa asculti doar cantecul pasarilor si adierea vantului? Un loc linistit si romantic unde sa te poti inalta deasupra stresului cotidian? Sau ai vrea sa le oferi copiilor tai un loc de joaca fascinant, care sa le atate imaginatia si spiritul de aventura facandu-i sa renunte la ecranul televizorului sau computerului? Sau poate doresti sa-ti impresionezi prietenii cu un loc de divertisment cu totul si cu totul special?

Poti avea un astfel de loc chiar in gradina ta! Da frau liber imaginatiei si creaza o mica lume care sa incapa, de ce nu, intr-un copac!

Nu este nevoie de ceva de dimensiunile constructiei realizate in parcul castelului britanic Alnwick. Aceasta poate gazdui 300 de persoane, numarand anual peste 500000 de vizitatori! Considerata cea mai mare constructie suspendata in copaci, investitia a costat insa 7 milioane $! Un loc fermecator poate fi realizat si cu mult mai putin decat atat!

Sa analizam insa inginereste structura unui copac. Acesta poate fi privit ca o coloana verticala (trunchiul principal) de care sunt fixate in consola mai multe grinzi orizontale, verticale sau sub diverse unghiuri (ramurile), toata incarcarea fiind transferata catre fundatie (sistemul de radacini). La un copac sanatos toate aceste parti componente se dezvolta unitar, fiecare parte fiind conditionata de catre celelalte. De exemplu, coroana unui copac dezvoltata asimetric spre sud, va determina radacinile sa se dezvolte preponderent spre nord, pentru a echilibra centrul de greutate al copacului.

Ca urmare, o incarcare suplimentara masiva a coroanei copacului nu va putea fi sustinuta de trunchiul si radacina acestuia. In plus aceasta incarcare va trebui distribuita pe ramuri astfel incat centrul de greutate al intregului ansamblu sa se mentina pe trunchiul principal. O solutie adeseori folosita este amplasarea unor stalpi de sustinere, care vor conferi constructiei mai multa stabilitate si siguranta. Se poate opta si pentru folosirea mai multor copaci invecinati distribuind astfel greutatea unor case de dimensiuni mai mari.

Alegerea copacului
Alegerea copacului potrivit este cea mai importanta decizie. Inaltimea si grosimea, forma trunchiului si a ramurilor, specia si vigoarea copacului precum si locatia si panorama oferita sunt factori ce vor determina daca un copac este potrivit pentru a construi in jurul lui.

Inaltimea
Cu cat vei fi mai sus cu atat senzatia de libertate va fi mai intensa iar privelistea mai cuprinzatoare. E bine sa fii totodata practic si sa reduci riscurile care cresc odata cu inaltimea. Mai ales daca casuta va fi locul de joaca al copiilor!
Tineti cont si de faptul ca presiunea exercitata de vant asupra copacului va fi cu atat mai puternica cu cat casa va fi mai mare si amplasata mai sus!
In zone cu vanturi puternice:
  • reduceti la minim dimensiunea casei;
  • amplasati casa in prima treime a copacului;
  • construiti casuta cu forme cat mai aerodinamice.
Selectarea ramurilor suport
Ramurile pe care se va sprijini casa trebuie sa fie suficient de viguroase pentru a-i putea sustine greutatea. Incercati sa gasiti cate o ramura de sprijin pentru fiecare colt al casei. Creati un cadru intre aceste puncte de sprijin.
De retinut:
  • Sub actiunea vantului ramurile se misca diferit, ca urmare casa va trebui sa suporte toate tensiunile si compresiunile la care va fi supusa. Pentru aceasta, cadrul de sprijin va trebui sa fie sau foarte rigid si rezistent sau moale si flexibil
  • Respectati copacul! Lasati-l sa fie el principalul arhitect! Proiectati constructia dupa configuratia acestuia si evitati sa sacrificati ramurile sanatoase!
Specii recomandate
Cel mai bine ar fi sa puteti alege un copac cu lemn de esenta tare si coroana generos ramificata, cum sunt stejarul, fagul, artarul sau, mai des intalnit pe langa casele noastre, nucul.

Protejarea copacului
Inainte de a incepe lucrul, ganditi-va cum sa evitati neplacerile pe care constructia le-ar putea provoca copacului.
  • Minimizati cat puteti distrugerea scoartei copacului. Aceasta este cea care il apara de insecte, bacterii sau ciuperci;
  • Ideal ar fi ca indepartarea ramurilor sa se faca toamna tarziu sau iarna;
  • Folositi unelte de taiat bine ascutite pentru aceasta;
  • Copacii au capacitatea de a izola zonele bolnave nemaitrimitand spre acestea substante nutritive. De aceea, fixarea cadrului de copac trebuie sa se faca in puncte putine, folosind piroane solide introduse in gauri facute cu masina de gaurit, si nu in puncte multe folosind cuie mici! Copacul va putea astfel sa localizeze strict zonele afectate si sa le izoleze corect. Multe cuie apropiate vor determina izolarea unor portiuni mai mari, care in timp vor deveni regiuni moarte, cu rezistenta mult diminuata;
  • Tineti cont ca ramurile unui copac sunt in continua dezvoltare, evitati strangularea acestora;
  • Nu exagerati cu greutatea casei. Pe langa stricaciunile aduse copacului, aceasta poate duce si la accidente pe care cu siguranta nimeni nu si le doreste!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu