Om sunt şi trăiesc
Mi-am găsit a mea menire
Şi de-aia grădinăresc.

joi, 16 iunie 2011

Constructii din saci de pamant

Constructia din saci de pamant (cateodata numita constructie din saci de nisip) este fara indoiala cea mai putin costisitoare, cea mai practica metoda de constructie. Folosita la inceput de armata pentru a construi structuri durabile, rezistente la gloante si explozii, aceasta metoda de constructie a experimentat recent un flux de interes, mai ales din partea constructorilor care isi fac lucrarile singuri. Aceste structuri sunt sigure, linistite, netoxice, rezistente la rozatori, foc, uragane si inundatii.

Constructia din saci de pamant are potential enorm, este deosebit de accesibila financiar pentru proprietari care vor sa-si construiasca o casa, dar nu este inca o tehnica comuna. Speram ca acest articol sa ajute la raspandirea tehnicii.

Se poate ca unii oameni sa traiasca cu impresia ca metoda de constructie cu saci de pamant este prea lenta sau dificila, dar nu trebuie sa fie. Urmeaza acesti pasi si impreuna cu o jumatate de duzina de prieteni puteti construi zidurile unei case de 8 m² in aproximativ 5 zile. (Sau chiar mai putin pentru lucratori puternici).

Pentru a demonstra cat de usor poate sa fie sa construiesti cu saci de pamant acest articol rezuma fiecare pas principal de constructie pentru a face ziduri verticale din saci de pamant. (Construirea cupolelor este foarte similara dar nu este amintita aici). Urmatoarele instructiuni se urmeaza dupa ce terenul a fost eliberat si nivelat, dupa ce a fost indepartat pamantul de la suprafata, dupa ce a fost asezat pamantul pentru umplere in jurul terenului de constructie pentru a usura munca, dupa ce a fost sapat un sant pentru a stabiliza subsolul, si dupa ce au fost adaugate indicatoare in colturi si snur in jurul terenului. In plus, se poate face o fundatie cu pietris (adaugand pur si simplu pietris in sant) inainte de asezarea sacilor.
  1. Unelte si materiale: saci din polipropilena impletita (de obicei de 46 X 76 cm), mai, lopata, galeata, sina de metal (35.5 X 61 cm), sarma ghimpata cu 4 ghimpi, sarma galvanizata sau snur, cleste pentru sarma, cutit, ciocan, ruleta, sfoara, indicatori de colturi.
  2. Umplerea sacilor: foloseste galeti mici pentru masurarea materialului de umplere (foloseste pietris la straturile de jos); umple sacii aproximativ 80%. Cu aceasta tehnica te asiguri ca fiecare sac este de aceeasi dimensiune, ceea ce ajuta la mentinerea nivelului la fiecare strat.
  3. Coase gura sacului: impatureste gura sacului pe deasupra; foloseste o funie rezistenta, snur sau sarma cu un capat taiat ascutit si fa aproximativ 5 sau 6 cusaturi. Aceasta tehnica ajuta la manevrare, previne varsarea, si permite umplerea complete a sacilor. (Daca esti inghesuit cu banii, aceasta metoda ajuta la economisirea sacilor). Multi constructori sar peste pasul asta si impaturesc pur si simplu gura sacului pe dedesubt. Ambele metode functioneaza bine.
  4. Straturile de jos: aseaza saci umpluti cu pietris (saci dubli) incepand de la colturi si deschizaturi spre centru. Aliniaza-i la nivelul sforii indicatoare, bate bine sacii cu maiul dupa terminarea fiecarui strat, lucrand dinspre centru spre margini.
  5. Adauga sarma ghimpata: foloseste una sau doua fire de sarma cu 4 ghimpi intre fiecare strat de saci; poate fi fixata cu caramizi sau pietre pentru moment.
  6. Foloseste o sina de metal pentru asezarea urmatoarelor straturi: dupa ce sacul este aliniat, tine de capatul sacului (ajuta daca il ridici putin) si trage sina cu o miscare rapida.
  7. Repeta procesul folosind saci umpluti cu pamant, dar cu cateva schimbari minore: bateti putin continutul cu maiul dupa fiecare galeata adaugata de material; aseaza sacii plini intr-un sir pe pamant langa zid; calca in picioare fiecare sac pentru a-l nivela putin; arunca sacul la locul lui dintr-o singura miscare, cu capatul cusut lipit de sacul precedent; mentine alternanta sacilor ca la tamplarie. Pe masura ce se inalta zidul, umple sacii direct pe zid ca sa-ti usurezi munca.
  8. Umple saci de dimensiuni special ca sa astupi spatiile de dimensiuni diferite: masoara deschiderea; umple sacul la aproximativ acelasi nivel; taie materialul sacului care ramane in plus si coase gura sacului (sau impatureste-o pe deasupra), si aseaza sacul in zid.
Trucuri
  • Cumpara saci reciclati in stare buna sau saci cu defecte de fabricatie pentru a economisi bani.
  • Galetile de 7.5 litri sunt ideale pentru umplerea sacilor
  • Pentru mentinerea liniei straturilor, pune aceeasi cantitate de material in fiecare sac (exemplu: 4 galeti de pamânt).
  • Foloseste un snur legat de un tarus asezat in mijlocul structurii pentru dirijarea formei circulare a unei cupole.
  • Verifica fiecare strat pe masura ce construiesti.
  • Pentru cupole este nevoie de inca un tarus cu snur pentru dirijarea curburilor cupolei.
  • Incepe cu o cladire mica, simpla ca sa inveti tehnica.
  • Usile si ferestrele arcuite arata mai bine si sunt incomparabil mai solide decât cele dreptunghiulare.
  • Cu toate ca poti sa-ti faci rost de pamânt sapând in terenul de constructie, sa-ti aranjezi livrarea cu camionul te scuteste de nenumarate ore de munca.
  • Cel mai bun pamânt este o combinatie de aproximativ 25% argila si 75% pamânt nisipos. Nu-ti face griji daca amestecul nu este perfect. Este usor sa adaugi nisip sau argila ca sa obtii amestecul corect.
  • Nu adauga prea multa apa la amestec, doar cât sa fie peretii solizi. Daca curge apa din pachete, trebuie redusa umezeala din amestec.
  • Pentru zone expuse la dezastre, poti ranforsa cladirea cu 10% ciment sau var nestins sau alte metode de consolidare (grinzi de lemn).
  • Boltele sunt greu de construit. Foloseste alte metode sau construieste-le mici.
  • Protejeaza zidurile din saci de pamânt de lumina soarelui cu prelate in timpul constructiei.
  • Construieste cupole rotunde. Cupolele eliptice sunt foarte instabile.
Articol de Owen Geiger, http://earthbagbuilding.wordpress.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu