Om sunt şi trăiesc
Mi-am găsit a mea menire
Şi de-aia grădinăresc.

joi, 1 septembrie 2011

Ingrijirea naturala a parului


Sampoanele industriale, gelurile si cremele recomandate a fi folosite dupa spalatul pe cap contin si ele substante chimice, arareori tiparite pe ambalaje. De aceea e mai prudent sa optati pentru produse biologice sau preparate acasa, cu ingrediente precum lamaia sau otetul de mere, oua si uleiuri aromate esentiale

Avertisment

Sampoanele din comert contin adesea formaldehide (sub eticheta "quaternium 15") si "sodium lauryl sulfat". In ce priveste sampoanele contra matretii, ele au in reteta sulfura de seleniu (cauza unor leziuni interne) si rezorcinol (inflamator si iritant pentru piele si ochi). Ele contin de asemenea detergenti, coloranti si esente artificiale de parfum. Cand cumparati, alegeti sampoane naturale sau recurgeti mai bine la solutiile pe care vi le propunem.

Recomandari

In loc de sampon, masati parul umed cu un ou, clatiti-va cu apa calduta si adaugati, in apa de clatit, sucul de la o jumatate de lamaie, pentru a-i da parului stralucire.

Impotriva matretii: masati-va radacina parului cu suc de mere (stoarse in centrifuga), lasati-l sa actioneze cateva minute, apoi clatiti-va. La fel de eficient: doua linguri de otet de mere amestecate cu o cescuta de apa. Se procedeaza la fel.

Pentru volum: dupa ce va spalati pe cap, masati-va parul cu putin bicarbonat dizolvat in putina apa, apoi clatiti-va.

Pentru luciu: adaugati cateva picaturi de otet de mere in ultimul clatit.

Sampon cu sapunarita

Potrivit cu toate tipurile de par, sapunarita (Saponaria officinalis) contine substante care au un efect spumant, la fel ca si sapunul. Roinita adauga o aroma de lamaie, in vreme ce mesteacanul favorizeaza cresterea parului. Reteta ajunge pentru 6-7 samponari si se tine la rece 7-8 zile, ferita de lumina.

Ingrediente: 1,5 linguri de supa cu radacina uscata si tocata de sapunarita, 450 ml apa, 2 lingurite de roinita uscata, 2 lingurite de frunze uscate de mesteacan.

Mod de preparare: Puneti apa la fiert, adaugati sapunarita si lasati-o sa fiarba in clocot mic, vreme de 20 de minute. Cand e gata, trageti vasul deoparte si adaugati si celelalte plante. Lasati lichidul sa se raceasca si strecurati.

Lac natural cu lamaie

Si lacurile de par ori spumele fixative contin adesea substante daunatoare care pot irita ochii, pielea si caile nazale. Iata o reteta inlocuitoare excelenta:

Ingrediente: o lamaie tocata (sau o portocala, daca aveti parul foarte uscat), 450 ml apa, o lingura de vodca.

Mod de preparare: puneti la fiert intr-un vas apa si lamaia taiata cat mai marunt. Cand da in clocot, faceti flacara mica si lasati sa fiarba pana cand lichidul se reduce la jumatate. Lasati sa se raceasca, apoi strecurati.

Puneti solutia intr-o sticla, adaugati vodca, scuturati ca sa se amestece bine, apoi varsati lichidul intr-un atomizor (un recipient cu dispozitiv de stropit).

Vodca actioneaza ca un conservant, facand ca lacul sa dureze 4 saptamani. Aplicat pe par, acesta isi pastreaza supletea, iar coafura rezista.

Pentru par lung, incercati cu o infuzie de rozmarin, preparata dintr-o lingurita de planta, cu aceeasi cantitate de apa ca in reteta cu lamaie. Puneti sa fiarba 10 minute, strecurati, lasati sa se raceasca inainte de a o intrebuinta.

Sursa: Formula as, nr. 683

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu