Om sunt şi trăiesc
Mi-am găsit a mea menire
Şi de-aia grădinăresc.

marți, 15 martie 2011

Permacultura - concepte şi definiţii

Permacultura este un sistem ecologic proiectat să susţină în toate aspectele o comunitate umană, într-un mediu natural.

Te învaţă cum să construieşti case naturale, să produci hrană ecologică, să menţii ecosistemul în care trăieşti, să conservi şi să utilizezi apa de ploaie, să dezvolţi comunitatea şi multe altele.

Termenul a fost folosit pentru prima dată în 1978 de Bill Mollison şi preluat apoi de studentul său David Holmgren. Provine din contracţia termenilor “permanent agriculture” sau “permanent culture”. Ar putea fi tradus prin “agricultură / cultură permanenta”. Cei doi au definit permacultura astfel: proiectarea unui habitat uman ecologic şi a unui sistem natural de producere a hranei. Este un teritoriu utilizat de o comunitate umană care construieşte şi se dezvoltă, integrându-se armonios în mediu, imitând formele şi modul de relaţionare din microclimatul în care trăieşte.

Asigurarea hranei

1. Într-un mediu de tip pădure - “food forest”
Imită arhitectura şi relaţiile dintre plante şi animale la fel ca într-o pădure naturală din zona geografică în care se află comunitatea. Numai că sistemul este creat artificial. Poate conţine o varietate de plante şi o mare biodiversitate.


2.”Guilds”

Este o combinaţie de plante, animale, insecte şi ciuperci; poate fi găsită de-a gata într-un mediu natural sau poate fi proiectată după necesitate, astfel încat să asigure hrana de pădure şi de grădină sau de păşune, plante medicinale şi mirodenii, precum şi lemn sănătos şi în cantităţi suficiente.


Acest tip de cultură include o importantă componentă mistică deoarece presupune o contribuţie valoroasă din partea membrilor comunităţii la dezvoltarea întregului. Unor participanţi le este greu să înţeleagă acest concept aşa că este bine să se înceapă cu lucruri simple. Spre exemplu: sădiţi plante în jurul unui arbore fructifer şi observaţi modul în care interacţionează între ele dar şi în prezenţa voastră.

Păsări de curte şi alte animale
Animalele (inclusiv păsările sălbatice) sunt elemente esenţiale într-un sistem care se autosusţine. Fără contribuţia lor, balanţa ecologică nu poate fi realizată. Ele sunt necesare pentru fertilizarea solului, curăţarea resturilor de la fructele căzute, împrăştierea seminţelor, îndepărtarea buruienilor şi a dăunătorilor de tot felul.
Printre cele mai utile sunt păsările de curte, în special, găinile.


Recoltarea apei de ploaie
Spaţiul este proiectat în aşa fel încât colectarea să fie făcută prin mijloace multiple: canale, jgheaburi, drenarea zonelor mocirloase, rezervoare de apă utile în păstrarea micro-climatului.

Un documentar despre permacultura în zona temperată: http://video.google.com/videoplay?docid=727825431796194016
Demonstrează cum poate fi cultivată o zonă de deal/munte fără a fi nevoie de insecticide, pesticide şi îngrăşăminte chimice. Cel mai interesant e că pot fi cultivate şi plante care trăiesc în mod normal în zone mediteraneene.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu