Om sunt şi trăiesc
Mi-am găsit a mea menire
Şi de-aia grădinăresc.

luni, 14 martie 2011

Magia nucilor

Nuca este printre alimentele naturale cele mai bogate în calorii şi, totodată, cele mai complete din punct de vedere nutritiv. Secretă o cantitate impresionantă de iod, iar fructele sale sunt adevărate bombe energetice. Datorită cantităţii mari de iod pe care o degajă prin frunze nu este indicată odihna şi relaxarea la umbra nucului.


În medicina populară românească, nucul are multe utilizări:
     
Miezul de nucă este unul din cele mai consistente şi sănătoase alimente cunoscute. Este un înlocuitor perfect al cărnii, mai bun decât soia. Miezul de nucă dat prin maşina de tocat înlocuieşte perfect carnea tocată în aproape orice, de la chiftele, la sarmale sau rulade. Fiind foarte bogată în grăsimi şi proteine, nuca întrece carnea şi ca valoare calorică, având în schimb o toxicitate de câteva ori mai mică şi fiind foarte digerabilă. În plus, nuca este fructul cel mai bogat în cupru şi zinc, motiv pentru care este folosită în tratarea bolilor vasculare, tulburărilor de creştere şi maturizare, deficienţelor imunitare. 

Accident vascular - consumul regulat de nuci neprelucrate termic întăreşte vasele de sânge şi previne, mai ales la persoanele în vârstă, ruperea lor. Iată o reţetă foarte eficientă: 3 miezuri de nuca pisate, 1 linguriţă de polen de albine şi 2 linguri de miere de albine se amestecă foarte bine, modelându-se sub forma unor bomboane. Se ia zilnic tot acest amestec, pe stomacul gol, dimineaţa. Boli de piele - miezul a 20-30 de nuci consumate zilnic grăbeşte vindecarea bolilor de piele (psoriazisul, eczeme alergice rebele, infecţiile cu ciuperci la nivelul pielii) şi refacerea pielii după arsuri, opreşte procesele degenerative.

Constipaţie - se consumă miezul a patru nuci prăjite uşor la 10 minute dupaă ce am consumat 1-2 pahare de compot de prune sau 2 linguri de miere lichidă cu apă. Tratamentul se face pe stomacul gol.

Diabet - la fel ca şi alunele, nucile sunt foarte sărace în zahăr, ceea ce le face un aliment de baza în diabet, unde se recomandă în mod special crudităţile şi renunţarea la carne. În plus, faţa de alune, nucile au chiar şi o acţiune uşor hipoglicemiantă, contribuind la ameliorarea acestei afecţiuni.

Greutate corporală sub cea normală - datorită conţinutului mare de grăsimi uşor de asimilat şi care nu cresc colesterolul, nucile consumate în cantităţi mari sunt o piesă de bază în curele de îngrăşare. Persoanelor care vor să-şi mărească greutatea fără a risca o creştere bruscă a colesterolului, o suprasolicitare a aparatului cardiovascular ori apariţia unor probleme cum ar fi celulita ori vergeturile, le este călduros recomandat acest aliment. 

Hipertiroidie - nucile au un efect reglator asupra activităţii tiroidei şi, în plus, aduc un supliment considerabil de calorii, care se ştie că în această afecţiune sunt consumate în mari cantităţi, de unde şi starea de devitalizare pronunţată care apare frecvent. Sterilitate, impotenţă - aportul de vitamina E, prezenţa unor substanţe reîntineritoare şi care protejează şi curăţă vasele de sânge fac nucile un aliment foarte indicat în tratamentul acestor două afecţiuni. Este de notat efectul benefic al nucilor în prevenirea impotenţei vasculare (care reprezintă peste 50% din cazurile de impotenţă).

Reumatismul, guta - cojile de nucă au un puternic efect depurativ, favorizând mobilizarea şi eliminarea toxinelor din organism. Se face o cură cu extract hidroalcoolic (tinctură) de coji de nucă, din care se iau câte două linguriţe diluate în jumătate de pahar de apă, de 3 ori pe zi. Tratamentul durează 40 de zile şi se face de preferinţă toamna târziu şi primavara devreme.


- Extractul hidroalcoolic de coji verzi de nucă este cel mai activ preparat obţinut din nuc, fiind foarte bogat în iod, flavonoide şi taninuri. Se obţine astfel: se pun într-un borcan cu filet 20 de linguri de pulbere de coji verzi de nucă, peste care se adaugă două căni (500 ml) de alcool alimentar de 50 de grade. Se închide borcanul ermetic şi se lasă la macerat vreme de două săptămâni, într-un loc călduros, după care se filtrează, iar tinctura rezultată se pune în sticluţe mici, închise la culoare. Se administrează din acest remediu, de patru ori pe zi, câte o linguriţă diluată în puţină apă.
- Pulberea de frunze de nuc se obţine prin măcinare cât mai fină cu râşniţa electrică de cafea. Depozitarea pulberii de frunze de nuc se face în borcane de sticlă închise ermetic, în locuri întunecoase şi reci, pe o perioadă de maximum 2 săptămâni (deoarece substanţele sale volatile se evaporă foarte rapid). De regulă, se administrează de 3-4 ori pe zi, câte o linguriţă rasă de pulbere de frunze de nuc, pe stomacul gol.

Uleiul de nucă
Se obţine doar pe cale industrială, prin presare la rece. Are un puternic efect de reducere a colesterolului, fiind, de asemenea, tonic vascular şi vermifug. Se administrează 3-4 linguriţe pe zi, de preferinţă pe stomacul gol. Arteroscleroză - se face o cură de lungă durată (jumătate de an minimum) cu ulei de nucă, din care se iau 3-4 linguriţe pe zi. Ajută la diminuarea colesterolului, curaţă vasele de sânge de depuneri, ajută la redobândirea elasticităţii şi rezistenţei acestora, stopând procesul de sclerozare.

Siropul de nuci
Un elixir pentru stomac şi un bun energizant - Mod de preparare şi folosire: 2-3 pumni de coji verzi de nucă proaspăt adunate se taie în bucăţele mici şi se pun la fiert cu 1 litru de apă şi 3 cuişoare aromate. Se lasă să se pătrundă 10 minute, după care se strecoară şi se adaugă 1 kg de zahăr. Se trage la sticle, se fierbe alte 10 minute în bain-marie, apoi se pun dopuri de plută. Se administrează câte 3 linguriţe pe zi, după mesele principale. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu