Om sunt şi trăiesc
Mi-am găsit a mea menire
Şi de-aia grădinăresc.

luni, 7 februarie 2011

Natura ne Vindecă


Este o adevarată binecuvântare să poţi locui şi munci în conexiune permanentă cu natura. Oricine s-a simţit reîncărcat cu energie după ce a petrecut măcar câteva zile în săbăticie pentru că natura are o putere profundă de vindecare. Iar această putere vine în mod direct şi natural, fără niciun fel de artificiu sau tratamente complicate. Nu este nevoie decât de meditaţie/ rugăciune pentru a intra în contact cu inima naturii, pentru a atinge o stare completă de relaxare şi cufundare în linişte.

Cei care fac acest exerciţiu de contopire cu natura, iniţial experimentează o senzaţie de încetinire radicală a tot ceea ce îi înconjoară şi o linişte profundă. Ambele stări au puteri de vindecare.


Lumea în care trăim este puternic tehnologizată. Este caracterizată de o presiune şi o viteză într-o continuă creştere şi, de un zgomot continuu - atât exterior cât şi interior. În această frenezie contemporană a dezvoltării economice, hrana noastră provine din produse ale industriei. Şi, pe masură ce tot consumăm aceste produse, lumea noastră naturală se schimbă sistematic într-una artificială; şi în acest mediu artificial pe care conştient îl creăm, liniştea şi ritmul lent sunt foarte rar întâlnite.

Mediul înconjurător a fost natural la început pe când ritmul organic zi/noapte, ciclul lunii, ciclul solar, ciclul constelaţiilor erau parte integrantă a existenţei noastre; iar noi eram parte integrantă a mediului în care trăiam. Copacii, florile, izvoarele, lacurile, ţărmurile oceanelor, munţii, stâncile, cerul, norii - toate aceste elemente ale naturii ne-au însoţit în lunga noastră călătorie până în zilele noastre şi ne-au influnenţat dezvoltarea. Acum însă, în decurs de doar câteva generaţii, am făcut un salt uriaş într-o lume incredibilă, din ce în ce mai artificială.

Materialele plastice, milioane de noi compuşi chimici, aer condiţionat, luminia fluorescentă, hrana artificială, medicamente din ce în ce mai puternice, viteză, poluare intensă a naturii prin mijloace inimaginabile - şi lista poate continua. Însă un singur lucru caracterizează lumea în care trăim: schimbarea bruscă de la un mediu natural (baza dezvoltării speciei umane) la unul cu grad înalt de artificial, un mediu zgomotos caracterizat de viteză, aglomerat şi incredibil de poluat. Şi, astfel, nu este de mirare că sănătatea noastră are din ce în ce mai mult de suferit.

În momentul în care renunţăm (chiar şi doar pentru scurt timp) la stilul nostru de viaţă artificial, şi ne îndreptăm către natură cu inima deschisă, natura ne primeşte în sânul ei şi ne dezvăluie puterea ei binefăcătoare. Iar puterea de vindecare izvorăşte în mod natural prin simpla reconectare a vechilor legături pe care omenirea le-a avut dintotdeauna cu celelalte vietăţi sau plante, cu însăşi Natura Mamă şi cu energiile emanate de ea.

În mijlocul naturii, mintea, corpul şi inima noastră se mişcă în ritmul vechii armonii. Şi în acel moment timpul se scurge prin intermediul lunii care umple noaptea, sau prin zborul circular al vulturilor pe cer. Iar când avem nevoie să ne purificăm şi să ne refacem forţele, toate elementele naturii ne vin în ajutor. Doar stând pe malul unui pârâu de munte poţi simţi energia chi a muntelui (forţa vieţii) curgând odată cu apa pârâului, invadându-ţi fiinţa; şi astfel ne umplem cu energie vitală proaspătă. Există un principiu simplu de a lucra cu energia chi a naturii: acolo unde călătoreşte mintea energia chi o urmează. Folosind acest principiu, putem folosi această energie naturală pentru a ne curaţa şi a revitaliza întreg organismul, stocând energie chi proaspătă.

După acelaşi principiu putem să ne folosim de energia binefăcătoare a soarelui, a lunii, a copacilor sau a rocilor, într-un cuvânt, a întregii naturi. Tot ce trebuie să facem este să ne contopim cu natura, astfel încât fiecare pas pe care îl facem să fie ca o mângâiere a Naturii Mamă. Şi astfel, puterea ei de vindecare se scurge în noi în mod natural, creându-se o conexiune care ulterior se va crea în mod spontan.


Un comentariu: