![]() |
Imaginea 1 |
Bune sa ne fie inima si mintea ca sa putem merge mai departe si sa cream lucruri minunate impreuna cu natura.
![]() |
Imaginea 2 |
Sa mergem mai departe cu gradina, spre dreapta, unde m-am oprit si am facut poza aceasta. In coltul din dreapta jos se vede verdele macrisului (si putin din musetel) care se intinde pe doua randuri (asa l-am planificat a fi in urma cu 3 ani). Acum insa incepe sa creasca altul si in jurul lui, pentru ca a cazut samanta in toamna si am mai pus si eu catava pe unde a fost locul gol. Am un dafin mic pus in partea stanga a stratului cu macris, inconjurat de izma-buna, cateva albastrele micute si un ardei iute (Imaginea 3). Mai la inceputul stratului am tarhon iar in jurul acestuia am plantat 3 vinete (Imaginea 2).
Mai am pe ici pe colo si diverse flori, printre care vestitele galbenele si craite, mai am si albastrelele de care spuneam mai sus si musetelul.
![]() |
Imaginea3 |
Din cate am observat, musetelul este foarte inalt si are florile mari, insa macrisul a ramas tot mic in jurul musetelului si nu prea mai vrea sa creasca. Am dedus de aici ca musetelul inhiba cresterea macrisului. Nici in jurul tarhonului nu a crescut macris, iar craitele care au iesit sub el sunt foarte mici. Craitele din jurul macrisului par sa duca o viata buna; chiar si prin macrisul ce creste acuma. Sunt curios cum vor decurge lucrurile de acum inainte.
Am inteles ca tarhonul si vinetele se inteleg bine impreuna, de aici si ideea plantarii a trei plantute de vinete in jurul tarhonului. Sper sa nu le fie prea multa umbra.
Ardeiul iute merge bine langa dafin, insa nu stiu cum se va descurca cu izma, galbenelele, craitele si cateva albastrele care vor creste mari si frumoase.Ce va face ardeiul? El este cel mai mic dintre suratele lui...
Am pus in capatul celalalt al macrisului, in toamna, 2-3 tuberculi de topinambur (nap). Acum sunt plante mari si vioaie. Iar in partea cu tarhonul am un exemplar de Lonicera in jurul careia am plantat trei Verbine (daca privim imaginea 2, se gasesc in stanga tarhonului).
![]() |
Lonicera si verbine |
Sa revin la Imaginea 1. Am sfecla rosie cu ceapa rosie, printre care am plantat cateva gulii si varza de vara; in colt, langa sfecla a iesit putin musetel si langa acesta, au incoltit niste seminte de dovlecei. Nu stiu cate plante de dovlecel vor supravietui pentru ca sunt foarte dese (acolo au fost doi dovlecei lasati din toamna, iar acuma au incoltit semintele).
Putin mai sus este un cerc, in mijlocul caruia am o sfecla rosie de frunze, iar dispuse pe linia cercului sunt plante de salata - un soi primit de la unchiul meu, care spune ca e salata de iarna, insa nu cunoastem numele - care acuma au inflorit. Printre aceasta salata cu frunzulite mici si uleiose am plantat niste varza de toamna si gulii dispuse prin cerc, unde a fost spatiu gol. Iar constructia din 6 pari este pentru fasolea cataratoare care abia asteapta sa fie la inaltime. Undeva in spate, mai spre dreapta se vede pamant gol. Ei, acolo este taramul de dincolo, taramul cartitei cu ochi de gheata. Orice as pune acolo ea scoate. Am pus porumb, nu i-a placut, fasole - nici, ridichi - niet, acuma am pus ceapa, am zis sa o pun sa recoltez seminte... Am zis doar, ca nici ceapa nu-i prea place si o tot ridica la suprafata. Insa numai una... restul cepelor sunt inca in pamant. Sper ca macar una sa poata sa-mi faca seminte.
Acuma multi vor zice sa iau masuri urgente si sa indepartez cartita pana nu strica toata gradina. Ar spune asta din frica numai, ce alt motiv au?! Am o gradina care are cartite in sol si nu e distrusa, e in deplina stare de functionare, ca sa ma exprim asa mai plastic, tehnic. Desi un lucru ste cert: suntem oameni nu masinarii, iar cartitele impreuna cu celelalte vietati fac parte din viata noastra. Nu sunt eu de vina ca asa stau lucrurile. Daunatorii sunt acele fiinte ale caror rol nu-l cunoastem inca, la fel cum buruienile sunt plantele ale caror virtuti nu le-am descoperit. Si cum cineva spunea odata: undeva, ceva incredibil urmeaza a fi descperit. Acesta este rolul nostru, al oamenilor, sa descoperim lucruri minunate, sa cream si sa traim in armonie cu natura si unii cu ceilalti. Cu totii stim sa construim masinarii, sa trimitem roboti in spatiu, dar cat de putine stim despre pamantul de sub picioarele noastre.