Om sunt şi trăiesc
Mi-am găsit a mea menire
Şi de-aia grădinăresc.

marți, 15 martie 2011

Permacultura - concepte şi definiţii

Permacultura este un sistem ecologic proiectat să susţină în toate aspectele o comunitate umană, într-un mediu natural.

Te învaţă cum să construieşti case naturale, să produci hrană ecologică, să menţii ecosistemul în care trăieşti, să conservi şi să utilizezi apa de ploaie, să dezvolţi comunitatea şi multe altele.

Termenul a fost folosit pentru prima dată în 1978 de Bill Mollison şi preluat apoi de studentul său David Holmgren. Provine din contracţia termenilor “permanent agriculture” sau “permanent culture”. Ar putea fi tradus prin “agricultură / cultură permanenta”. Cei doi au definit permacultura astfel: proiectarea unui habitat uman ecologic şi a unui sistem natural de producere a hranei. Este un teritoriu utilizat de o comunitate umană care construieşte şi se dezvoltă, integrându-se armonios în mediu, imitând formele şi modul de relaţionare din microclimatul în care trăieşte.

Asigurarea hranei

1. Într-un mediu de tip pădure - “food forest”
Imită arhitectura şi relaţiile dintre plante şi animale la fel ca într-o pădure naturală din zona geografică în care se află comunitatea. Numai că sistemul este creat artificial. Poate conţine o varietate de plante şi o mare biodiversitate.


2.”Guilds”

Este o combinaţie de plante, animale, insecte şi ciuperci; poate fi găsită de-a gata într-un mediu natural sau poate fi proiectată după necesitate, astfel încat să asigure hrana de pădure şi de grădină sau de păşune, plante medicinale şi mirodenii, precum şi lemn sănătos şi în cantităţi suficiente.


Acest tip de cultură include o importantă componentă mistică deoarece presupune o contribuţie valoroasă din partea membrilor comunităţii la dezvoltarea întregului. Unor participanţi le este greu să înţeleagă acest concept aşa că este bine să se înceapă cu lucruri simple. Spre exemplu: sădiţi plante în jurul unui arbore fructifer şi observaţi modul în care interacţionează între ele dar şi în prezenţa voastră.

Păsări de curte şi alte animale
Animalele (inclusiv păsările sălbatice) sunt elemente esenţiale într-un sistem care se autosusţine. Fără contribuţia lor, balanţa ecologică nu poate fi realizată. Ele sunt necesare pentru fertilizarea solului, curăţarea resturilor de la fructele căzute, împrăştierea seminţelor, îndepărtarea buruienilor şi a dăunătorilor de tot felul.
Printre cele mai utile sunt păsările de curte, în special, găinile.


Recoltarea apei de ploaie
Spaţiul este proiectat în aşa fel încât colectarea să fie făcută prin mijloace multiple: canale, jgheaburi, drenarea zonelor mocirloase, rezervoare de apă utile în păstrarea micro-climatului.

Un documentar despre permacultura în zona temperată: http://video.google.com/videoplay?docid=727825431796194016
Demonstrează cum poate fi cultivată o zonă de deal/munte fără a fi nevoie de insecticide, pesticide şi îngrăşăminte chimice. Cel mai interesant e că pot fi cultivate şi plante care trăiesc în mod normal în zone mediteraneene.

luni, 14 martie 2011

Magia nucilor

Nuca este printre alimentele naturale cele mai bogate în calorii şi, totodată, cele mai complete din punct de vedere nutritiv. Secretă o cantitate impresionantă de iod, iar fructele sale sunt adevărate bombe energetice. Datorită cantităţii mari de iod pe care o degajă prin frunze nu este indicată odihna şi relaxarea la umbra nucului.


În medicina populară românească, nucul are multe utilizări:
     
Miezul de nucă este unul din cele mai consistente şi sănătoase alimente cunoscute. Este un înlocuitor perfect al cărnii, mai bun decât soia. Miezul de nucă dat prin maşina de tocat înlocuieşte perfect carnea tocată în aproape orice, de la chiftele, la sarmale sau rulade. Fiind foarte bogată în grăsimi şi proteine, nuca întrece carnea şi ca valoare calorică, având în schimb o toxicitate de câteva ori mai mică şi fiind foarte digerabilă. În plus, nuca este fructul cel mai bogat în cupru şi zinc, motiv pentru care este folosită în tratarea bolilor vasculare, tulburărilor de creştere şi maturizare, deficienţelor imunitare. 

Accident vascular - consumul regulat de nuci neprelucrate termic întăreşte vasele de sânge şi previne, mai ales la persoanele în vârstă, ruperea lor. Iată o reţetă foarte eficientă: 3 miezuri de nuca pisate, 1 linguriţă de polen de albine şi 2 linguri de miere de albine se amestecă foarte bine, modelându-se sub forma unor bomboane. Se ia zilnic tot acest amestec, pe stomacul gol, dimineaţa. Boli de piele - miezul a 20-30 de nuci consumate zilnic grăbeşte vindecarea bolilor de piele (psoriazisul, eczeme alergice rebele, infecţiile cu ciuperci la nivelul pielii) şi refacerea pielii după arsuri, opreşte procesele degenerative.

Constipaţie - se consumă miezul a patru nuci prăjite uşor la 10 minute dupaă ce am consumat 1-2 pahare de compot de prune sau 2 linguri de miere lichidă cu apă. Tratamentul se face pe stomacul gol.

Diabet - la fel ca şi alunele, nucile sunt foarte sărace în zahăr, ceea ce le face un aliment de baza în diabet, unde se recomandă în mod special crudităţile şi renunţarea la carne. În plus, faţa de alune, nucile au chiar şi o acţiune uşor hipoglicemiantă, contribuind la ameliorarea acestei afecţiuni.

Greutate corporală sub cea normală - datorită conţinutului mare de grăsimi uşor de asimilat şi care nu cresc colesterolul, nucile consumate în cantităţi mari sunt o piesă de bază în curele de îngrăşare. Persoanelor care vor să-şi mărească greutatea fără a risca o creştere bruscă a colesterolului, o suprasolicitare a aparatului cardiovascular ori apariţia unor probleme cum ar fi celulita ori vergeturile, le este călduros recomandat acest aliment. 

Hipertiroidie - nucile au un efect reglator asupra activităţii tiroidei şi, în plus, aduc un supliment considerabil de calorii, care se ştie că în această afecţiune sunt consumate în mari cantităţi, de unde şi starea de devitalizare pronunţată care apare frecvent. Sterilitate, impotenţă - aportul de vitamina E, prezenţa unor substanţe reîntineritoare şi care protejează şi curăţă vasele de sânge fac nucile un aliment foarte indicat în tratamentul acestor două afecţiuni. Este de notat efectul benefic al nucilor în prevenirea impotenţei vasculare (care reprezintă peste 50% din cazurile de impotenţă).

Reumatismul, guta - cojile de nucă au un puternic efect depurativ, favorizând mobilizarea şi eliminarea toxinelor din organism. Se face o cură cu extract hidroalcoolic (tinctură) de coji de nucă, din care se iau câte două linguriţe diluate în jumătate de pahar de apă, de 3 ori pe zi. Tratamentul durează 40 de zile şi se face de preferinţă toamna târziu şi primavara devreme.


- Extractul hidroalcoolic de coji verzi de nucă este cel mai activ preparat obţinut din nuc, fiind foarte bogat în iod, flavonoide şi taninuri. Se obţine astfel: se pun într-un borcan cu filet 20 de linguri de pulbere de coji verzi de nucă, peste care se adaugă două căni (500 ml) de alcool alimentar de 50 de grade. Se închide borcanul ermetic şi se lasă la macerat vreme de două săptămâni, într-un loc călduros, după care se filtrează, iar tinctura rezultată se pune în sticluţe mici, închise la culoare. Se administrează din acest remediu, de patru ori pe zi, câte o linguriţă diluată în puţină apă.
- Pulberea de frunze de nuc se obţine prin măcinare cât mai fină cu râşniţa electrică de cafea. Depozitarea pulberii de frunze de nuc se face în borcane de sticlă închise ermetic, în locuri întunecoase şi reci, pe o perioadă de maximum 2 săptămâni (deoarece substanţele sale volatile se evaporă foarte rapid). De regulă, se administrează de 3-4 ori pe zi, câte o linguriţă rasă de pulbere de frunze de nuc, pe stomacul gol.

Uleiul de nucă
Se obţine doar pe cale industrială, prin presare la rece. Are un puternic efect de reducere a colesterolului, fiind, de asemenea, tonic vascular şi vermifug. Se administrează 3-4 linguriţe pe zi, de preferinţă pe stomacul gol. Arteroscleroză - se face o cură de lungă durată (jumătate de an minimum) cu ulei de nucă, din care se iau 3-4 linguriţe pe zi. Ajută la diminuarea colesterolului, curaţă vasele de sânge de depuneri, ajută la redobândirea elasticităţii şi rezistenţei acestora, stopând procesul de sclerozare.

Siropul de nuci
Un elixir pentru stomac şi un bun energizant - Mod de preparare şi folosire: 2-3 pumni de coji verzi de nucă proaspăt adunate se taie în bucăţele mici şi se pun la fiert cu 1 litru de apă şi 3 cuişoare aromate. Se lasă să se pătrundă 10 minute, după care se strecoară şi se adaugă 1 kg de zahăr. Se trage la sticle, se fierbe alte 10 minute în bain-marie, apoi se pun dopuri de plută. Se administrează câte 3 linguriţe pe zi, după mesele principale. 

sâmbătă, 12 martie 2011

Omule!

Omule! 
Ucizi animale, pe unele le mănânci la masă învăţându-ţi copiii să fie INSENSIBILI,
 dar dacă eşti bătut sau atacat de semenii tăi,
 te miri,
 căci TU TE CONSIDERI FĂRĂ VINĂ.
 Câtă vreme agresezi animale,
câtă vreme mănânci carne,
 nu te mira că viaţa ta e plină de nemulţumiri
 în diverse planuri,
 dar nici nu te mira când cineva din familia ta suferă.
 Universul îţi plăteşte după suferinţa pe care o creezi
 oricărei
 fiinţe.